lensamassa

Merakam Segenap Babak Dalam Masyarakat Dan Kehidupan

Ronda-ronda Di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur

leave a comment »

Semalam aku bersama keluarga menyusur Jalan Tuanku Abdul Rahman. Jalan ini juga dikenali sebagai “Jalan TAR” oleh hampir semua rakyat Malaysia. Nama jalan ini diambil sempena nama YDPA Malaysia yang pertama iaitu Tuanku Abdul Rahman. Jika hendak mengenali rupa paras YDPA pertama ini, silalah tengok wang kertas Malaysia.

Lokasi ini sangat sinonim sebagai lokasi membeli-belah terutama bagi golongan wanita. Pelbagai jenis tudung, kain dan banyak lagi yang boleh didapati di sini dengan harga yang berpatutan.

Untuk pengetahuan semua, kesesakan di jalan ini adalah diduga. Semalam aku mengambil masa hampir sejam untuk mendapatkan parkir dan kemudian bersesak pula semasa membeli-belah. Namun keluargaku tetap gembira. Maklumlah, sebahagian besar mereka adalah dari golongan Hawa. Memang sah lokasi ini bagaikan syurga bagi mereka.

Sambil berjalan sempat juga aku merakam beberapa keping gambar yang menyaksikan ragam rakyat Malaysia yang berjuang mencari rezeki di Jalan TAR. Aku salute atas usaha mereka berjuang untuk hidup di kota raya Kuala Lumpur.

Peniaga-PakistanSeorang peniaga kain berbangsa Pakistan di Jalan TAR menunjukkan kain jenis cotton yang dijual di kedainya.

Batman-N-RobinSeorang pelancong asing dilihat sedang berjalan di sekitar Jalan TAR. Tujuannya pasti untuk melihat keadaan di sini dan juga membeli-belah.

Penjual-Jagung-Di-Jalan-TARJagung rebus adalah makanan yang tidak asing dan boleh didapati di banyak lokasi di Malaysia. Di Jalan TAR juga ramai peniaga yang menjual jagung rebus dengan kadar harga yang berpatutan.

Peniaga-Kuih-Di-Jalan-TARSelain terkenal dengan pelbagai jenis tudung dan kain, peniaga di Jalan TAR juga menyajikan pelbagai jenis kuih kepada pengunjung dengan kadar harga yang berpatutan.

Rezeki-Di-Jalan-TAR Seorang pemuda dilihat sedang menolak trolley yang diletak beberapa bungkus besar yang berisi ketulan air batu untuk dihantar kepada peniaga-peniaga yang menjual air di Jalan TAR.

Jual-Kotak-Untuk-MakanSelain jumlah peniaga yang ramai, terdapat juga individu yang kurang bernasib baik yang mencari rezeki hanya dengan mengumpul kotak di sekitar Jalan TAR.

Advertisements

Written by lensamassa

February 17, 2013 at 11:17 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: